Over de OKB

De OKB of eigenlijk ‘Ons Kinder Belang’ zoals wij dat nu kennen bestaat al bijna 50 jaar aan de Munnikenweg. Onze speeltuinvereniging is in 1945 ontstaan vanuit een nieuw opgerichte buurtvereniging in het Ooievaarsnest. De speeltuin was dan ook alleen toegankelijk voor de kinderen uit deze buurt. Uiteindelijk werd in 1951 ‘Ons Kinder Belang’ opgericht zoals we dat nu nog kennen. Een loterij, het aankloppen bij lokale bedrijven en exploiteren van een rijwielstalling leverden destijds de middelen op voor het eerste clubgebouwtje op wat toen nog gevestigd was op een gehuurd stukje terrein van voetbalclub Randers (nu Roerdompstraat en Scholeksterstraat). Veel van de toen geplaatste speeltoestellen waren zelfgemaakt en helaas ook vaak doelwit van vandalen. Mede als gevolg hiervan stopten de activiteiten daarom voorlopig in 1959.

 

Pas in 1966 werd het huidige terrein aan de Munnikenweg 88 bemachtigd. Per 1 januari 1968 werd de huidige lokatie door de gemeente Alkmaar aan vereniging Ons Kinder Belang verhuurd voor 600,00 gulden per jaar. Alle gedemonteerde en opgeslagen speeltoestellen werden weer geplaatst en er werd in 1967 zelfs besloten om ook kinderen uit de Rekerbuurt toe te laten.

 

 

In de jaren tachtig werd begonnen met de bouw van de trein en treinbaan in de speeltuin. Deze werd in 1983 opgeleverd en is heel lang een kenmerkend en populair onderdeel van de speeltuin gebleven.

In de jaren 2000 is er flink geïnvesteerd op het terrein, er zijn vele toestellen aangeschaft de zandbak is vergroot en ook het ledental is gestegen ondanks geduchte concurrentie van TV en computer.

Ook heden ten dage bewijst de speeltuin zijn nut. Ruim 1100 leden maken zeer veelvuldig gebruik van alle speeltoestellen en het terrein.

Dankzij jullie en vooral dankzij al onze ruim 60 vrijwilligers en de gemeente Alkmaar kunnen wij tevreden toekijken hoe de Alkmaarse kinderen dagelijks weer genieten.

Op naar de volgende 50 jaar!